Friday, September 7, 2012

Η πριγκίπισσα με τα τατουάζ

Τα μυστικά ομορφιάς της πριγκίπισσας του Ουκόκ, από τα Όρη Αλτάι της Σιβηρίας, έρχονται στο φως 2.500 χρόνια μετά το θάνατο της. Το σώμα της νεαρής πριγκίπισσας, που βρέθηκε μουμιοποιημένο πριν από 19 χρόνια και υπολογίζεται ότι θάφτηκε όταν εκείνη ήταν 25 χρόνων. Διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση χάρη στη φυσική συντήρηση που του παρείχε το μόνιμα παγωμένο έδαφος του οροπεδίου Ουκόκ, στα 2.300 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

 Οι Ρώσοι επιστήμονες, λοιπόν, αποφάσισαν να μοιραστούν με το κοινό τα συμπεράσματα της πολυετούς έρευνας τους και να μας πουν τα πάντα για την πριγκίπισσα με τα τατουάζ, η οποία είχε αδυναμία στο μακιγιάζ και τα εξωτικά καπέλα. Σύμφωνα με τους Times της Σιβήριας «Ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχε και ένα νεσεσέρ, τοποθετημένο δίπλα από τον αριστερό μηρό της, μια βούρτσα απολέπισης- κατασκευασμένη από τρίχες αλόγου μάλλον, και κομμάτι από ένα μολύβι ματιών».

Σε εξίσου καλή κατάσταση βρέθηκε και ο ρουχισμός της, ο οποίος παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ιστορικής πλευράς, αφού αποδεικνύει ότι η σκυθική φυλή Παζιρίκ, που κατοικούσε στην απομονωμένη νότια Σιβηρία, διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με περιοχές της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν και της Μεσογείου.

Για τη μακριά, μάλλινη φούστα της πριγκίπισσας είχαν χρησιμοποιηθεί βαφές από την Ανατολική Μεσόγειο ή το Ιράν ενώ η μεταξωτή της μπλούζα εικάζεται ότι είχε σχεδιαστεί στην Κίνα αν και το ύφασμα είχε μάλλον αγοραστεί από την Άσσαμ της Ινδίας ή από κάποιο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας. Το σύνολο ολοκληρωνόταν από ένα ζευγάρι λευκές μπότες, που έφταναν μέχρι πάνω από το γόνατο, ώστε να την προστατεύουν από το κρύο.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η άνεση έμπαινε πάνω από την κομψότητα, αφού τα υφάσματα των ρούχων αυτών των Σκυθών ήταν μάλλον ελαφριά για τις θερμοκρασίες στις οποίες ζούσαν.

Σύμφωνα πάντως με τους ρώσους επιστήμονες, το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν η περούκα που «κοσμούσε» το ξυρισμένο κρανίο της πριγκίπισσας. Η μάλλον εξεζητημένη περούκα της, είχε μήκος 68.65 εκατοστά και πάνω της «κούρνιαζαν» 15 ομοιώματα πουλιών, συμβολίζοντας πιθανώς «Το δέντρο της ζωής». Μάλιστα τις διαστάσεις της περούκας- στέμματος, τις έλαβαν υπ' όψιν και κατά την ταφή της, αφού στον κορμό δέντρου, στον οποίο τοποθέτησαν το σώμα της, είχαν δημιουργήσει και μία ειδική προστατευτική θήκη μήκους 84 εκ.

Η σορός της, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, θα μεταφερθεί από το επιστημονικό ινστιτούτο του Νοβοσιμπίρσκ σε ειδικά κατασκευασμένη σαρκοφάγο ώστε να την επισκέπτεται το κοινό.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

3 comments:

Anonymous said...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Σ' ευχαριστώ που το μοιράστηκες!
Καλό Σαββατοκύριακο!
:0)

kiki said...

Εντυπωσιακές οι πληροφορίες!

Φιλία said...

Και απολέπιση η Αυτής Υψηλότητα, έ;
Και περούκα με τόσα πουλιά!!!!!!
Θάθελα να ήξερα πότε πρωτάρχισε η γυναίκα να προσέχει την εμφάνισή της!
Πολύ ενδιαφέρον!!!
Φιλιά πολλά