Tuesday, December 20, 2011

Xριστουγεννιάτικα ισλί

Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, φτιάχνω ισλί με τη συνταγή της μαμάς μου. Και πάντα μου πετυχαίνουν...
Θυμάμαι βέβαια και τον πρώτο χρόνο του έγγαμου βίου μου που ήθελα να πρωτοτυπήσω και έφτιαξα άλλη συνταγή, γνωστής τηλεοπτικής μαγείρισσας και ήταν μεγάλη αποτυχία!
Έπρεπε να πάθω...για να μάθω!


Υλικά:
320 γρ. ζάχαρη
640 γρ. καλαμποκέλαιο
160 γρ. ζουμί κανελλογαρύφαλα
160 γρ. χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά σούπας σόδα
ξύσμα πορτοκαλιού
1,5-2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
καρύδια

Για το σιρόπι:
1 κουταλιά σούπας μέλι
640γρ. ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
λίγο λεμονόζουμο
δύο ξυλαράκια κανέλλα

Στην πράξη τώρα:
Βάζουμε σε λεκάνη το λαδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζουμί και ανακατεύουμε ξανά. Μέσα στο πορτοκάλι ρίχνουμε τη σόδα και όλο αυτό στο προηγούμενο μείγμα, μετά το ξύσμα και το αλεύρι (το 1 κιλό πρώτα και από το δεύτερο όσο πάρει για να γίνει μία ζύμη μαλακιά). Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, όσο ένα μπαλάκι του πινκ-πονκ, κάνουμε ένα βαθούλωμα στη μέση, βάζουμε το καρύδι και το κλείνουμε. Στη συνέχεια σχηματίζουμε μικρά ελατάκια και "τσιμπάμε" τη ζύμη για να γίνει ανάγλυφη. Υπάρχει ειδικό εργαλείο γι'αυτή τη δουλειά αλλά, καθώς δεν το έχω, χρησιμοποιώ μία σπάτουλα για πίτες!
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30'-35'.
Εικόνες για την κατασκευή τους θα δείτε ΕΔΩ.

Μικρά μυστικά για τα ισλί:
-Δεν βουτυρώνουμε το ταψί.
-Σιροπιάζουμε τα ισλί ενώ έχουν κρυώσει εντελώς.
-Τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι ενώ αυτό βράζει σε σιγανή φωτιά και τα γυρίζουμε και από τις δύο μεριές πριν τα βγάλουμε από την κατσαρόλα.

16 comments:

Ξανθή said...

Πάνω που είπα να τα φτιάξω διαβάζω απαγορευτικά υλικά για τους υπόλοιπους όπως γαρύφαλλα και καρύδια μέσα!!έχω και περίεργους εγώ!!
Φιλάκια και του χρόνου!!!

Νίκη said...

Μαρίνα μου και του χρόνου!
Να σου πω την αλήθεια δεν έχω φαει ποτέ ισλί.Δε μοιάζουν με τα μελομακάρονα στη γεύση; και το ζουμί που λες πως γίνεται;

Πάντως έχω να διηγηθώ ανάλογο πάθημα, όταν δοκίμασα να φτιάξω γλυκό κυδώνι με συνταγη τηλεμαγειρισσας αντι τη δοκιμασμένη της μαμάς και κατέληξα με μια ωραιότατη μαρμελάδα, αφου το κυδώνι έγινε πουρές! Και ήταν από δική μας κυδωνια,δεν είναι ότι έφταιγε η ποικιλία...

Φιλιά,καλές γιορτές να έχετε!

Μαiρη said...

Αν σου πω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω ισλί θα με πιστέψεις; Μήπως έφτασε ο καιρός;;;
Πάντως τα δικά σου είναι χάρμα οφθαλμών!!!

anthivolon said...

Χρόνια πολλά Μαρίνα μου. Κι εγώ τα ισλί φτιάχνω κάθε χρόνο με τη συνταγή της μανούλας μου!!! Δεν συγκρίνονται με τίποτε άλλο!! Και του χρόνου!!

ΧΑΡΑ said...

Και του Χρόνου!
Σου εύχομαι χρόνια γλυκά και σιροπιασμένα σαν τα ισλί σου, κοριτσάκι μου.

Διασκέσις said...

Μπράβο Μαρίνα για τη συνταγή!!μ'αρέσουν πολύ τα ισλί αλλά δεν έχω κάνει ποτέ!!!Ευκαιρία να τα δοκιμάσω!!!Να είσαι καλά και να περάσιες όμορφα τις γιορτές!!Φιλιά

gwgoyla said...

Γεια στα χερακια σου Μαρινα μου και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις..καλες γιορτες σας ευχομαστε να εχετε ο Νικος κι εγω,πολλα φιλια και χαιρετισμους!!!

MARIA VILLIOTI said...

Καλώς σε βρήκα πατριωτάκι!Μας λίγωσες με τα σιρόπια σου!!!Καλές γιορτές σου εύχομαι.

Eva's blog said...

Καλως σε βρηκα Μαρινα μου!Να ειναι καλα η αγαπητη Χρυσανθη με την αναρτηση της!Μου αρεσει το σπιτακι σου πολτ αλλα το γλυκαι ειναι τρελλα!Δεν εχω δοκιμασει ποτε να το φτιαξω σε ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη!!!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Οι μαμάδες πάντα ξέρουν κάτι παραπάνω, ε! Δεν έχω φτιάξει ποτέ, στα μέρη μας δεν κυκλοφορεί αυτό το γλυκό. Ευκαιρία να το δοκιμάσω!!!

Vita said...

Μαρίνα από τις ποσότητες φαίνεται ότι η συνταγή είναι παλιά. Όλες είναι υποδιαιρέσεις της οκάς. Θέλω να τα φτιάξω αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάνεις αυτά τα ωραία σχέδια πάνω τους. Και τα θάλω με σχέδια καλέ :-)
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

meanan said...

Δεν εχω φαει ποτε αλλα οπως τα ειδα με ξετρελαναν.Τι ωραια σχηματα ειναι αυτα;;;;

Λίλα said...

Πέρασα να ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία, αγάπη κι ευτυχία στα σπιτικά μας!
Παίρνω κι ένα μελωμένο για το δρόμο!

rena said...

Δεν έχω φτιάξει ποτέ,ίσως να ήρθε η ώρα,χάρη σε σένα!!!

Penelope said...

Πολύ όμορφα σου βγήκανα Μαρίνα μου.
Και του χρόνου πάλι με το καλό.
Τα "κεντίδια" τους μου θύμισαν μια παλιά αγαπημένη κυρία, γειτονισσά μας, που όταν τα έφτιαχνε καθόμουνα και την θαύμαζα.
Πολλά χρόνια πίσω με πήγες.
Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα σου εύχομαι.

manousina said...

Μυρίζουν μανούλα!!!! Καλές γιορτές