Thursday, February 21, 2013

Μια καρδιά από σοκολάτα, με γεύση σοκοφράουλας!

Μια υπέροχη τούρτα σοκολατίνα για τη "μικρή" μου Βαλεντίνα ήταν το δώρο μου για τα γενέθλιά της!
Η παρασκευή της μου πήρε αρκετές ώρες γιατί σε κάθε στάδιο τα υλικά έπρεπε να παγώνουν. Γι'αυτό σας συμβουλεύω, αν επιλέξετε να την κάνετε, να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.  Πρόκειται για την "τούρτα σοκολάτας με κρέμα" της Βέφας Αλεξιάδου, από το βιβλίο της "Ελληνική κουζίνα-Ζαχαροπλαστική" (σελ.59) την οποία "πείραξα" λίγο σύμφωνα με τη γεύση που ήθελα να έχει!

Υλικά για το παντεσπάνι:
3 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 κουταλιές κακάο
2 κουταλάκια μπέικιν
5 αυγά χωρισμένα
5 κουταλιές ζάχαρη
1 βάζο 375 γρ. μαρμελάδα φράουλα με κομματάκια φράουλας

Υλικά για τη γέμιση σεράνο:
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1/2 κούπας ζάχαρη
4 κρόκους
2 κούπες γάλα
2 κουταλιές βούτυρο
125 γρ σοκολάτα σε κομματάκια
1 κούπα κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές άχνη
λίγη βανίλια
χρώμα ζαχαροπλαστικής (εγώ χρησιμοποίησα κόκκινο)

Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας-σοκολατίνα:
125 γρ. κουβερτούρα
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά κονιάκ
100 γρ.  βούτυρο

Τα κουτάλια βγήκαν πριν το τέλος της φωτογράφισης!!!
 Εκτέλεση:
Παντεσπάνι:Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά και τους κρόκους τον ένα μετά τον άλλο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και ρίχνουμε τα κοσκινισμένα υλικά, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν τ'αυγά.Ψήνουμε το μείγμα σε ταψάκι 28 εκ.(εγώ χρησιμοποίησα φόρμα σιλικόνης καρδιά!), στους 175 C, για 25'-30'. Μόλις ψηθεί το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει και το χωρίζουμε στη μέση.
Κρέμα: Χτυπάμε τα κροκάδια με 1/4 κούπας γάλα και το ρίχνουμε μέσα σε μία κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μ'ένα σύρμα. Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας ζωηρά. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας διαρκώς, περίπου για 20 λεπτά, μεχρι η κρέμα μας να γίνει αρκετά σφιχτή. Την αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς την με μεμβράνη. Όταν κρυώσει εντελώς ρίχνουμε και ανακατεύουμε την κρέμα σαντιγύ που έχουμε ήδη ετοιμάσει χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με την άχνη. Από αυτή τη σαντιγύ θα πρέπει να φυλάξουμε ένα μέρος για διακόσμηση, μέσα στο οποίο εγώ έριξα 3 σταγόνες κόκκινου χρώματος με αποτέλεσμα να έχω μία ροζ σαντιγύ για διακόσμηση.
Σοκολατίνα: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και το κονιάκ και ανακατεύουμε ζωηρά να ενωθούν σ'ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει, να γίνει χλιαρό.

Συναρμολόγηση της τούρτας: Τοποθετούμε το ένα στρώμα παντεσπάνι σε πιατέλα, με την ψημένη επιφάνεια προς τα κάτω. Ραντίζουμε το παντεσπάνι με τη μισή μαρμελάδα που την έχουμε αραιώσει με νερό (η υφή της πρέπει να είναι σαν σιρόπι). Απλώνουμε τη μισή κρέμα σοκολάτας και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο φύλλο παντεσπάνι. Καλύπτουμε την τούρτα με τη σοκολατίνα και διακοσμούμε με τη χρωματιστή σαντιγύ που έχουμε φυλάξει, όπως μας αρέσει!

Παρατηρήσεις:
- Μη σας φοβίζει το μέγεθος των γραφόντων! Κουράστηκα περισσότερο να μεταφέρω τη συνταγή εδώ παρά όταν την έφτιαχνα!!!
- Έγινε πεντανόστιμη!!! Ιδιαίτερα τη δεύτερη μέρα η γεύση της φράουλας ήταν πιο έντονη!!! Τρίτη μέρα δεν πρόλαβε να δει...!!!

Καλό βράδυ σε όλες και να έχετε ένα ευχάριστο Παρασκευοσαββατοκύριακο!!!

16 comments:

Elena said...

μμμμμμμμμμ καταπληκτική η τούρτα σοκολατίνα όπως και όλο το σπιτικό σου!!! Καλώς σε βρήκα!!! Θα τα λέμε....
Καλό Βράδυ!!!

gwgw said...

Χρονια πολλα να χαιρεσαι την βαλεντινα σου..για την τουρτα δεν εχω λογια...υπεροχη γεια στα χερια σου,και του χρονου με υγεια!!!

Anonymous said...

ΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΓΛΥΚΑ
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΒΡΟΧΕΡΗ ΑΘΗΝΑ

Ξανθή said...

Θα μου τη φτιάξεις όταν έρθεις Ελλάδα!!
Να τη χαίρεσαι και πάλι!!
Φιλιά από μια πνιγμένη Αθήνα!!

Rena Christodoulou said...

ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΣΟΥ!!!!!
ΚΑΛΟΤΥΧΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ!!!
ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΕΡΑΣΜΑ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!

sundayspoon said...

Μαρίνα μου, φαίνεται τέλεια! Υπερσοκολατένια και πολύ εμφανίσιμη! Να τη χαίρεσαι τη Βαλεντίνα σου!
Φιλιά!

para-kelsoscooks said...

Την ανέβασες πολύ μετά τα γενέθλια για να μην την φάμε, εεε;
Και εγώ θα έρθω παρέα με την Ξανθή,όταν με το καλό γυρίσεις και την φτιάξεις , για να δοκιμάσω την γεύση της.
Πολλά φιλιά

nasia said...

Ααααχχχχ!!!Κάνω δίαιτα γιατί έχω ξεφύγει, αλλά δεν θα έλεγα όχι για μια τέτοια υπέροχη αμαρτία. Να χαίρεσαι το κοριτσάκι σου και να το καμαρώνεις καθώς θα μεγαλώνει.

Σμαραγδάκι- Ρούλα said...

Εμενα μπορείς να μου στήλεις ενα κοματι γιατί δεν το βλέπω να ερχωμαι Αθήνα;;..χιχχ..να χαιρεσαι την Βαλεντίνα σου..να τα εκατοστήσει..να της πείς πως έχει πολύ ωραιο όνομα...και γιορταζε κιόλας στις 14...διπλά λοιπόν χρονια πολλά.... φιλώ σε Μαρινακι μου..

Pepi said...

Εμένα, Μαρίνα, θα μου τη φτιάξεις όταν έλθω Βρυξέλλες!!!!! Εντάξει??? Να τα εκατοστήσει η μικρή σου, να'ναι πάντα γεμάτη υγεία, χαρά και ευτυχία η ζωή της! Φιλάκια από την ηλιόλουστη σήμερα (!!) Αθήνα!!

Unknown said...

Φαίνεται πάρα πολύ λαχταριστή!
Πωπω!

Καλώς σε βρήκα στο σπίτι σου!
:-)

Χαρά Θεοδωρίτση said...

Να κάνω τρίο με την Ξανθή και τη Σωσώκα και να σου αριβάρουμε για τα καλωσορίσματα; προς το παρόν δέξου έστω κι ετεροχρονισμένα τις ευχές μου,να χαίρεσαι το καμάρι σου και να παίρνεις μόνο γλύκα απ αυτό.
ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙ!!!
Φιλάκια γλυκά Μαρινάκι μου

magda said...

Υπέροχη την έκανες Μαρίνα μου!
Να σου ζήσει το κοριτσάκι σου, να είναι γερό, ευτυχισμένο και τυχερό!
Φιλάκια

kiki said...

Να τη χαίρεσαι! Πολύ καλή δείχνει η τούρτα!

Δημιουργία said...

Πάντα γλυκαμενοι και χαρούμενοι να είσαστε οικογενειακός.

Rena said...

Τέλεια,λαχταριστή-λαχταριστή φαίνεται στη φωτογραφία,με λίγωσες!!!!!
Και πάλι να τη χαίρεσαι!!!
Φιλάκια!!!