Monday, March 19, 2012

Φάβα η θαυματουργή!!!

Τη φάβα δεν την έβαζα στο στόμα μου ως και μεγάλη! Μέχρι που μια Κυριακή, πριν κάτι χρόνια, μας πήραν οι γονείς μου και μας πήγαν οικογενειακώς σ'ένα ταβερνάκι και δοκίμασα για πρώτη φορά αυτό το όσπριο. Από τότε με κατέκτησε κυριολεκτικά!!! Έγινε το αγαπημένο μου !!!
Και της χάρισα και τ' όνομα "θαυματουργή" γιατί με χορταίνει και με ικανοποιεί σαν φαγητό, όπως όταν τρώω κρέας!



Υλικά:
300 γρ. κίτρινη φάβα
750 γρ. νερό περίπου
1 μικρό κρεμμυδάκι
μισό ποτηράκι κρασιού λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
50γρ. ελαιόλαδο
μαϊντανό
κρεμμυδάκι φρέσκο ή ξερό για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη φάβα μέσα στο νερό και τη βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Την ανακατεύουμε κατά διαστήματα ώστε να μην κολλήσει. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στη φάβα μαζί με το λάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε ξανά. Μόλις έχει πιεί όλα τα υγρά της και πάει να γίνει χυλός, τη βγάζουμε από τη φωτιά και την περνάμε από το multi ώστε να γίνει σαν πουρές. Την ξανατοποθετούμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τη σερβίρουμε στολίζοντας με λαδάκι, κρεμμυδάκι και μαϊντανό.



Καλή σας επιτυχία!
Τρέχω γιατί νομίζω πως η δικιά μου είναι έτοιμη για σερβίρισμα!



22 comments:

Lila Xagorari said...

Κι εμείς την αγαπάμε τη φάβα ευτυχώς οικογενειακώς!!!

Vita said...

Αν θέλεις νέο παιχνιδάκι έχω ένα για σένα:-)

Eri said...

Κ εμείς κ εμείς!!!

Ξανθή said...

Αχ γιατί δεν είμαστε κοντά αυτό το πιατάκι έτσι όπως είναι εκεί στο τέλος μου γαργαλάει το λαιμό!!
Αμ δεν θα έρθεις πίσω;;τι είναι η Σαλαμίνα με τα πόδια θα έρχομαι!!
Φιλάκια.

Rena said...

Λες να κάνω κι εγώ μια δοκιμή;
Καλό βράδυ!

Φιλία said...

Κι' εγώ τη λατρεύω τη φάβα και τη φτιάχνω όπως εσύ!!!! Φάβα και ρεβίθια, τα αγαπημένα μου όσπρια....
Φιλάκια

para-kelsoscooks said...

Σίγουρα τέτοια ώρα δεν θα έχει μέινει ....ούτε δείγμα. Φιλιά και καλό βράδυ να έχεις.

magda said...

Πριν 3 μέρες έκανα!!! Την λατρεύω!
Την επόμενη φορά θα κάνω πράσινη, από μπιζέλια!
Καλημέρα

Penelope said...

Κι' εγώ που έλεγα πως "κάποιον λάκκο, έχει η φάβα" κάτι ήξερα!
Από τα λίγα όσπρια που σχεδόν τρώω σπάνια, και μην με ρωτήσεις γιατί Μαρινάκι μου; Απλώς δεν ξέρω.
Καλημέρες πολλές.

Χαρά Θεοδωρίτση said...

Κι εμένα είναι το αγαπημένο μου όσπριο, παρόλο που ουδέποτε το έχω μαγειρέψει εγω (η μαμά βλέπεις πρωτοστατεί στην κουζίνα και μας μοιράζει καλούδια)
Καταλαβαίνω απόλυτα λοιπόν και την απέχθεια και την προτίμησή σου, αλλά κι έτσι που την παρουσιάζεις την κάνεις δελεαστική απο μόνη της!
Φιλάκια πολλά ξενιτεμένο μας πουλί!

πουαντερι said...

Μια καλημερα περασα να πω!!!!
Καμμια μπυριτσα με την φαβα εχει; αγαπημενο όσπριο απο ολη την οικογενεια.......

πουαντερι said...

γιατι χαθηκε το blog σου απο τα αγαπημενα μου; το ξανα βαζω.

Jolly said...

ΜΜΜΜΜ!!!!ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!
ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΕΡΔΙΣΕ ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΣΕΝΑ !!!!Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΧΡΩΜΑ!!!!!!!ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΤΗΣΕς ΠΟΛΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ...ΜΠΡΑΒΟ!

Sophie said...

Είναι υπέροχη η φάβα ελληνικό παραδοσιακό φαγάκι και το δικό σου το πιάτο Μαρίνα μου φαίνεται πεντανόστιμο!!!Φιλάκια!!

Μαiρη said...

Αααα!!!Είχες άδικο και ευτυχώς που το κατάλαβες!!! Πεντανόστιμο φαγάκι!!!

Τατιάνα Καρύδη said...

Πολύ ορεκτική η φάβα σου-κι εμένα είναι αγαπημένη μου.

Μου τη θύμισες κι έχω στο ντουλάπι. Προς τιμήν σου θα φτιαχτεί αύριο..

Καλό ξημέρωμα

EVAGELIA VRETTOU said...

Κίτρινη φάβα δε συνηθίζαμε να τρώμε σπίτι μας σαν παιδιά, αλλά την πράσινη από μπιζέλια.
Όταν όμως δοκίμασα την κίτρινη, τη λάτεψαμε! Και ταιριάζει όμορφα με πολλά μυρωδικά!

Όσο για τα κουβαράκια, Μαρίνα μου, τα αγοράζω από διάφορα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, όπως το "εργόχειρο".

Φιλιά πολλά

Αναστασία said...

Και εγώ είμαι μια αυτούς που λατρεύουν τη φάβα! Εκτός του ότι έχει πάρα πολλά θρεπτικά στοιχεία, είναι και πολύ νόστιμη!!!!

Ειρηνη Σ said...

καλο μηνα Μαρινακι

kiki said...

Κι εγώ μεγάλη την έμαθα, επίσης σε ταβερνάκι και τη λάτρεψα!

Σμαραγδάκι- Ρούλα said...

Για σου Μαρινακι μου ..καλό μηνα να έχουμε...η φάβα αγαπημενο όσπριο... θα σου πώ και μια αλλη εκδοχή της που την δοκιμασα και μου άρεσε.... σωταρα φέτες κρεμύδι...και οραν ρόδισε έβαλα μεσα στο λάδι μία κουταλία ζάχαρι...και καραμελωσα τα κρεμμύδια...τα αποια έριξα απο πανω απο την φάβα....δεν μπορείς να φανταστείς πόσο της πάει.....αν έχει χρονο περασε απο μενα να δείς κάτι... σε φιλώ.....

Σμαραγδάκι- Ρούλα said...

ΜΑΡΙΝΑΚΙ μου προχθές σου έγραψα σχόλιο για την φάβα και δεν το βρίσκω...φαίνετεπινουσε ο γκούγκλης και το έφαγε..χα..χα...πολύ ωραιο φαγακι ειναι η φάβα...και οπως την έκανες!!! εγώ θα σου προτείνω μια ασυνήθιστη επιλογή...σωταρουμε κρεμμύδι σε φέτες να ροδίσει..και ρίχουμε μια κουταλια ζάχαρι..δηλαδή καραμελώνουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε απο πανω....το έκανα μια φορά και απο τότε την τρώμε έτσι...χι..χι.. φιλακια..πολλα...πέρασε απο εμενα να ακούσεις κάτι...αν δεν καταλαβένεις τους στίχους πάτα την αντιστηχη φωτό διπλα...φιλακια πολλα..